Welkom op de nieuwe EE-m@gazine website!

Sinds januari 2016 kan je terecht op onze volledig nieuwe website. Voorlopig kan je nog even grasduinen op de oude website.

Een vliegende start

1 september is voorbij. De meeste scholen zijn weer gestart en voor sommigen lijkt het weer business as usual. Iedereen in een rijtje lopen, banken netjes achter elkaar, schriften en handboeken uitdelen en … we zijn weer gestart. O ja, en hoeveel heb ik er dit jaar?

Maar laten we onze kinderen zich ook echt welkom voelen op onze school en in de klas? Houden we het gewoon op wat ballonnen als versiering en een groot welkom op het bord? Misschien een directeur die aan de poort nog iedereen een handje geeft, maar eenmaal de bel gaat … dag mama, dag papa, maar wij gaan beginnen.

Kinderen die zich echt welkom voelen op een school beginnen al met een voorsprong! Een school die inzet op een “echt” welkom, waar een team er is voor de kinderen én de ouders, waar je voelt dat het welbevinden geen loos begrip is, maar over nagedacht.

Ik was blij dat ik op 1 september getuige mocht zijn van een “vliegende start” in Basisschool Kadee Tongerlo-Bree. Toen ik er rond half negen ’s morgens aankwam, merkte ik een file aan de ingang. Juffen verkleed als stewardessen, meesters als luchtpiloten, veiligheidscontroles… Alles ademde een vlieghaven uit waar iedereen een thuishaven kon vinden.

Nadat we waren ingecheckt, de kinderen kregen allemaal een boarding pas, konden we achter elkaar door de gangen van de school de verschillende check-in activiteiten ondergaan. Er was een metaaldetector, met een flexpointer werd iedereen gecontroleerd, een veiligheidsscan van de boekentassen, het wegen van de tassen, enzovoorts. Zo konden ook de leerkrachten tegelijkertijd op een ludieke manier kennismaken met elk kind en elke ouder. Toen we terug op de speelplaats aankwamen, tuurde ik spontaan naar de openlucht. Straf toch dat ik nu net vliegtuigen hoorde. Bleek dat de geluidsinstallatie vliegtuiggeluiden afspeelde.

Ouders konden ondertussen een tasje koffie drinken, het was nog net geen Starbucks, en ieder kind kon in een echt vliegtuig stappen voor een fotoshoot. Kinderen, ouders en leerkrachten namen uitgebreid de tijd om wat te babbelen, en pas rond kwart over 9 nam de luchthavenverantwoordelijke ( directeur) het woord om de nieuwe kinderen even voor te stellen en werd er gezamenlijk op de tonen van K3 Airlines gedanst.

Nadien kon iedere klas vanaf L1 tot L6 onder luid gejuich en handengeklap over de rode loper naar binnen gaan.Ook hier werden er nog allerhande activiteiten gedaan: kennismakingsspelletjes, zoek de bom, papieren vliegtuigjes plooien, vakantiefolders puzzels, ik ga op reis en neem mee, enzovoorts.

Op deze manier vlogen de kinderen het nieuwe schooljaar in. En ja… de welkom was echt wel gemeend. ’s Avonds hoorde ik een juf nog vertellen: "Dit is de eerste keer in zoveel jaren dat ik echt alle kinderen op de eerste dag al gezien kennis mee gemaakt heb". Ook in een nagesprekje met enkele ouders hoorde ik dat kinderen het hier een echte thuishaven vonden.

Heerlijk toch.

Erik Bakkers