Welkom op de nieuwe EE-m@gazine website!

Sinds januari 2016 kan je terecht op onze volledig nieuwe website. Voorlopig kan je nog even grasduinen op de oude website.

Unit CEGO Innovatie

(tekening Belle Teunissen)

De hele wereld is in beweging. Ons leven is tijdens de afgelopen jaren sneller, hectischer, technologischer, meer digitaal en meer divers geworden. Vernieuwingen volgen elkaar snel op. Als de wereld zo verandert, moeten onze scholen dat dan ook niet doen?

Waarom een school veranderen/vernieuwen? We hebben allemaal jarenlang in het onderwijs gezeten. Een lange ketting van persoonlijke ervaringen leidt tot rotsvaste ideeën in ons hoofd en die hebben de neiging om vast te roesten. Daardoor komen we in de verleiding te denken dat onderwijs er moet uitzien zoals wij het gekregen hebben. Maar dat is onderwijs van de 20ste eeuw en wij willen duurzaam onderwijs van de 21ste eeuw.

We willen onderwijs organiseren dat jonge mensen nog meer kan helpen om de sleutelcompetenties te verwerven die hen in staat stellen om een beter persoonlijk leven te leiden. We willen graag af van het begrip ‘school’ en introduceren graag onze ‘leer- en leefgemeenschap’.

Dat wil niet zeggen dat wat momenteel gebeurt zomaar overboord gegooid wordt. Maar om een nieuw model te realiseren, moeten we de evidenties van vandaag sterk in vraag durven stellen en samen nieuwe keuzes maken:

• leeftijdsgebonden groepen (zoals de klassen nu zijn) of leeftijdsdoorbrekende groepen?

• alles in vakjes of vakoverschrijdend? Het leven speelt zich toch ook niet af in hokjes?

• klassikaal lesgeven en alle kinderen dezelfde oefeningen op hetzelfde moment of doorgedreven gedifferentieerd werken?

• één leerkracht voor de klas of meerdere in een vorm van co-teaching?

• blijft huiswerk nog wel zinvol?

• zetten we alle toetsen en prestaties nog op punten?

• …

Het kind zelf, maar ook de verschillen tussen kinderen aanvaarden willen we centraal stellen in het bouwen aan de nieuwe school. Vanuit hun welbevinden en betrokkenheid gaan we op zoek wat ze nodig hebben om optimaal te leren, te groeien en daarop willen we het nieuwe schoolmodel afstellen. We willen leerlingen cruciale sleutelcompetenties doen verwerven en tegelijkertijd hun passie voor leren versterken.

Unit CEGO innovatie Eind vorig schooljaar is er binnen CEGO, verbonden aan de KU Leuven, een Unit CEGO Innovatie opgericht. Dit zijn ervaren praktijkmensen die het schoolteam intensief zal coachen gedurende drie schooljaren en die weten wat werkt en wat niet. Alle veranderingen die doorgevoerd worden, zijn vanuit wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. Dat biedt zekerheid naar een nieuw degelijk schoolconcept met kwalitatief goed onderwijs.

Ook geïnteresseerd om mee te stappen naar een nieuw schoolmodel? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.