Welkom op de nieuwe EE-m@gazine website!

Sinds januari 2016 kan je terecht op onze volledig nieuwe website. Voorlopig kan je nog even grasduinen op de oude website.

Waarom je opdrachten beter niet voorleest

Telkens ik klasbezoeken doe, stuit ik op hetzelfde probleem. In de nabespreking met de leraars geven zij aan dat de kinderen opdrachten niet meer kunnen uitvoeren zoals gevraagd. De kinderen letten onvoldoende op en leraars zien lage betrokkenheid als de oefeningen klassikaal uitgelegd worden. Maar hoe komt dat eigenlijk? Werken leraars dat dan zelf niet in de hand? En wat zegt een opdracht als ‘los op’?

Heel vaak worden alle opdrachten (in een werkboek, op werkbladen, op toetsen) nog voorgelezen en hoeven de kinderen geen moeite meer te doen om de opdracht te ontcijferen. Sterker nog, er wordt hen een leerkans ontnomen. Want een opdracht oplossen, begint bij nagaan hoe die opdracht moet opgelost worden. En dat begint, volgens mij, nog steeds met een opdracht lezen. Niet voor alle kinderen is dat even gemakkelijk.

Daarom leerde ik hen in mijn klas een snelle strategie aan:

Stap 1: zoek wat je moet doen in de opdracht (dus zoek het werkwoord).

Bv. omcirkel alle veelvouden van 2. – werkwoord is ‘omcirkel’

Stap 2: zoek het concept in de opdracht

Bv. kleur de zelfstandige naamwoorden. – concept = zelfstandige naamwoorden

Uiteraard mag je de opdracht voorlezen voor kinderen met leesmoeilijkheden, maar wie toch nog liever op zeker speelt, kan ook even het volgende doen:

1) Laat alle leerlingen individueel in stilte de opdracht lezen

2) Laat elke leerling de opdracht aan zijn/haar schoudermaatje uitleggen en samen nagaan of de duo’s begrijpen wat er moet gebeuren

3) Wie het dan nog niet weet, kan eventueel bij de leraar terecht

Nog een extra tip voor leraars van het eerste leerjaar: aan het begin van het schooljaar kunnen nog niet alle kinderen lezen. Laat ze gerust de oefening bekijken en zelf uitzoeken wat ze moeten doen.

Wedden dat de betrokkenheid hoger is? Wedden dat de kinderen de opdrachten veel bewuster uitvoeren?

Ivan Van Gucht - EE-redacteur, beleidsmedewerker en onderwijscoach CEGO